Facilitair

10 mrt 2023Conciërge in het onderwijs
10 mrt 2023Facilitair beheer & coördinatie voor (hoofd)conciërges
10 mrt 2023Onderwijshuisvesting & huisvestingsmanagement
24 mrt 2023Veiligheidscoördinator/ -manager in het onderwijs
2 jun 2023Schoolveiligheid, beveiliging en toezicht
10 nov 2023Facility management in het onderwijs (leergang)
Ga naar alle opleidingen

Schoolgebouwen in 2030 energieneutraal!

Veel gemeenten wachten niet op nieuwe wetgeving van OCW en werken nu al met schoolbesturen aan een Integraal Huisvestingplan (IHP). Naast de eigen bijdrage  bij nieuwbouw en renovatie, zal vooral het klimaatakkoord scholen bezig gaan houden. Volgens Jan Schraven, docent van de jaarlijks Studiedag Onderwijshuisvesting is 2030 een 'hard' jaartal dat ver weg lijkt, maar gezien de doorlooptijd van bouwprojecten al erg dichtbij komt. 'Meer dan ooit komt het voor schoolbesturen erop aan het spel goed te spelen', zegt hij als voorproefje op de studiedag.

Lees artikel

Schoolgebouw keuren is een zorgplicht

Onderhoud aan schoolgebouwen is noodzakelijk. Hoe je praktisch zorgt dat een pand degelijk en veilig blijft, daar legt de bouwkundig adviseur Rinus van Nieuwkasteele als docent bij FiAC steeds meer het accent op. ‘Scholen beseffen onvoldoende welke risico’s verbonden zijn aan nalatigheden. Goed weten waarop je bij het onderhoud te letten hebt, daarmee haal je momenteel de grootste winst.’

lees Artikel

Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid bij Zadkine

Veiligheidscoördinator Arjen Janssens zorgt er bij ROC Zadkine voor dat de veiligheid goed geborgd is. Hij schrijft beleidsvoorstellen en stuurt collega's aan, want veiligheid is vooral mensenwerk. “Met camera's, toegangscontrole en beveiligers creëer je een schijnveiligheid. Echte veiligheid komt neer op hoe mensen met elkaar omgaan. Daar moet je constant met elkaar over in gesprek zijn.” 

Lees Artikel