08. Omgaan met de straatcultuur

De hardste van de diverse culturen die een school binnenkomen, is de straatcultuur:

  • Leerlingen die deze aanhangen laten zich slecht aanspreken, tonen minachting en weerstand.
  • Word als team weerbaarder tegen straat-gedrag en bescherm zo collega's en leerlingen

De leerlingenpopulatie binnen scholen is diverser dan ooit. Naast culturen en religies uit andere landen, komt (vooral in de grote steden) ook de verhardende cultuur van de straat de school binnen. Om leerlingen te kunnen aanspreken, hebben medewerkers van de school kennis nodig. Bijvoorbeeld over eergevoel en schaamtecultuur, over hoe elders wordt omgegaan met ontkenning en liegen. Leerlingen die de normen en waarden van de straat hante­ren, de zg. ‘straat­cultuur’, zijn in de praktijk erg lastig aan te spreken. Ze tonen minachting en weerstand. OOP-ers die met dit gedrag worden geconfronteerd, hebben belang bij een training die hen helpt overeind te blijven en elkaar adequaat bij te staan.

 

Doelgroep

Problemen met de straatcultuur manifesteren zich binnen en buiten de lessen. Ermee leren omgaan is daarom een relevant voor onderwijzend en ondersteunend personeel. 

Cursus/Training

Omgaan met de straatcultuur is een training die qua duur en inhoud op maat gemaakt kan worden. Er is een intensieve training beschikbaar, maar ook een verkorte workshop (studiedag) behoort tot de mogelijkheden.