Arbeidsrecht en sociale zekerheid in het PO

Vergroot uw kennis en voorkom personeelsproblemen en claims!

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Inleiding arbeidsrecht voor het onderwijs
  • Dienstverband en de arbeidsovereenkomst
  • Ziekte en arbeidsongeschiktheid
  • Beëindiging dienstverband en ontslagprocedures
  • Dossieropbouw in arbeidszaken
  • Ontwikkelingen in wet en regelgeving

Algemeen

Het arbeidsrecht is sterk in ontwikkeling en ook ambtenaren vallen er nu goeddeels onder. Deze wijzigingen werken door in de onderwijscao's en laten daarmee ook onderwijsinstellingen niet onberoerd. Door arbeidsrelaties goed te regelen en juridische personeelsconflicten op een professionele en correcte wijze op te lossen, kan een school veel geld en tijd besparen. Juridisch inzicht en kennis van arbeidsrecht is voor elke P&O stafmedewerker en -functionaris in het primair onderwijs dan ook onontbeerlijk. Tijdens deze cursus wordt u in een vogelvlucht meegenomen langs de belangrijkste arbeidsrechtelijke onderwerpen die relevant zijn voor scholen in het primair onderwijs: dienstverband en de arbeidsovereenkomst, ziekte en arbeidsongeschiktheid, arbeidsconflicten, ontslagprocedures en dossieropbouw in arbeidszaken.

De cursus biedt de deelnemers een goed overzicht van de huidige wetgeving en jurisprudentie met betrekking tot het arbeids- en ambtenarenrecht.

Eerdere deelnemers over deze cursus:
'De cursusdag heeft mij meer inzicht in het arbeidsrecht opgeleverd. Deze zijn goed bruikbaar in mijn werkzaamheden.'
'Goede cursus, duidelijke uitleg aan de hand van arresten en voorbeelden. Het heeft meer inzicht gegeven in de praktijk. Veel van de cursus opgestoken!'
'De cursus was leerzaam, boeiend verteld en toegelicht met voorbeelden uit de praktijk.'

Inhoud

Tijdens de cursus worden de volgende onderdelen behandeld:
•    Dienstverband en de arbeidsovereenkomst
•    Ziekte en arbeidsongeschiktheid
•    Beëindiging dienstverband
•    Ontslag(procedures) en ontslagvergoeding
•    Omgaan met arbeidsconflicten en disciplinaire maatregelen
•    Dossieropbouw in arbeidszaken

Tijdens deze cursus leert u systematisch risico's in de arbeidsrelatie te inventariseren en te analyseren. De opgedane kennis is direct toepasbaar. Personeelsproblemen en claims kunnen daarmee voorkomen worden.
 

Bijzonderheden

Deze studiedag maakt ook deel uit van de cursus ‘Personeelsmedewerker in het PO’ en wordt vaak in een gecombineerde groep gegeven.

Actiekorting 2e deelnemer:
Bij aanmelding van 2 deelnemers tegelijkertijd voor deze cursus ontvangt 
de school voor elke 2de deelnemer een korting van 25% op de volledige cursusprijs.

Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
1.    Het dient om 2 aanmeldingen voor deze cursus met dezelfde startdatum te gaan, de vroegboekkorting geldt alleen voor de eerste deelnemer.
2.    De actie geldt niet in combinatie met andere kortingsacties.

Doelgroep
Schoolleiders, directieleden, stafmedewerkers en personeelsmedewerkers in het PO die meer willen weten over arbeidsrecht en arbeidsovereenkomsten voor zover relevant voor onderwijsinstellingen.

Specifieke informatie
Niveau-indicatie: MBO/ HBO (afgestemd op beroepspraktijk) 
Vóóropleiding: niet vereist
Studiebelasting: 7 uur (1 cursusdag)

Leeromgeving

Deze cursus maakt gebruik van mijn.fiac.nl, onze digitale leeromgeving die ondersteuning biedt bij de voorbereiding op en het volgen van de cursus. Als deelnemer vindt u op mijn.fiac.nl een intakeformulier, alle logistieke informatie, eventuele voorbereidende opdrachten en al het cursusmateriaal. Dit kan bestaan uit onder meer PDF-bestanden (teksten, illustraties), PowerPoint presentaties, instructievideo's en webinars.

Belangrijk: Uitgangspunt voor de FiAC Academie blijft de face-to-face aanpak met onze contactdagen in Utrecht. Op de bij deze cursus aangegeven datums wordt u dan ook op de cursuslocatie verwacht.

Docenten

Jack Heussen
Mr. J. Heussen (Jack, 1956) is sinds 2024 als Counsel verbonden aan Bilt Advocaten te Utrecht. Hiervoor is hij lang actief geweest als onderwijsadvocaat. Hij is gespecialiseerd (en succesvol geweest) in complexe procedures, zowel bestuursrechtelijke als civielrechtelijke. Jack Heussen spreekt de taal van de bestuurder/board of directors, maar ook die van de individuele werknemer. Hij beschikt over een uitstekende track record en staat bij FiAC-deelnemers bekend als een prettige, toegankelijke en deskundige docent die kan putten uit tal van aansprekende praktijkvoorbeelden.

Wanneer

De cursus vindt plaats op 13 december 2024.

De locatie is:
NDC Den Hommel
Kennedylaan 9
3533 KH Utrecht

De kosten per persoon bedragen € 650,-, vrijgesteld van BTW.

In-company

Deze cursus is  -geheel of gedeeltelijk- ook beschikbaar als maatwerktraject op locatie voor een groep medewerkers/collega’s. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en de kosten. Vraag een offerte aan via info@fiac.nl of 0252-340413.